Uloga nogometnog vratara

article image

U nogometnoj igri, koja se sastoji od 11 igrača, od čega 10 aktivnih igrača u ulozi braniča, veznih igrača i napadača, te jednog nogometnog vratara, čija je glavna uloga čuvanje gola. Nogometni vratar je jedini igrač na terenu kojemu je dopušteno korištenje ruke i dlana za vrijeme igre, ali u za to predviđenoj zoni – šesnaestercu.

Nogometni vratar je najvažnija uloga u nogometnoj igri, s obzirom da su njegove greške najvidljivije i završavaju primljenim golom. Zbog toga je nogometni vratar i pod najvećim pritiskom i mora posjedovati i najveću izdržljivost i snagu kako bi u svakom trenutku mogao procijeniti udarac i obranu. Njegova pravovremena reakcija na napadačevu loptu je ključan trenutak u obrani. Nogometni vratar također koristi svoju poziciju u igri kako bi naveo, upozorio ili motivirao svoje suigrače.

Na samim početcima nogometa, uloga nogometnog vratara bila je obrana gola, korištenjem bilo koje tehnike i načina očuvanja gola. Evolucijom nogometne igre, pravila su postajala sve kompleksnija, pa tako danas nogometni vratar koristi razne tehnike očuvanja gola, a njegove osobine moraju biti na izrazito visokoj razini snalažljivosti, brzine, inteligencije i razvijene motorike. Razlikuju se razne tehnike kretanja nogometnog vratara poput kretanja nogometnog vratara bez lopte, nožna tehnika kontroliranja lopte i ručna tehnika nogometnog vratara.