Trening i pripreme nogometaša

article image

Nogomet je složena ekipna aktivnost čiji se rezultati temelje na kvaliteti i vrhunskoj izvedbi svakog pojedinog igrača. S obzirom na brojne pozicije igrača, svaki bi se igrač trebao individualno pripremati ovisno o tome na kojoj poziciji igra. No, jedno je zajedničko svima: svi igrači moraju svladati tehnike pravovremenog ulaska u duel, oslobađanja od igrača koji ga nastoji ometati i spriječiti u ostvarivanju ideje te preciznog dodavanja.


Naravno, vratari imaju posebnog trenera koji s njima radi na brzini odnosno na treniranju refleksa, na zatvaranju određenog kuta gola prilikom izvođenja udaraca, na hvatanju visokih lopti i slično.


Vezni igrači zauzimaju sredinu terena, tako da sudjeluju i u obrani i u napadu. Budući da je najbitnije najbrže „prijeći“ sve protivničke igrače i približiti se njihovom golu, oni moraju usavršiti tehnike „cik-cak“ dodavanja. Isto tako, redovno treniraju driblanje, jer ponekad jednostavno nemaju slobodnog igrača kojem mogu dodati loptu, stoga situaciju rješavaju 1:1. Ono najvažnije, moraju znati kako izbjeći zaleđa.


Obrambeni igrači treniraju koordinaciju i klizeći start bez prekršaja. Osim toga, redovno treniraju udarac glave izvan šesnaesterca.


Svi igrači, bez obzira na poziciju na kojoj igraju redovno prolaze kondicijske pripreme koje se odnose na:

  • Razvoj izdržljivosti
  • Razvoj fleksibilnosti
  • Razvoj brzine
  • Razvoj snage
  • Razvoj koordinacije

Tehnička priprema nogometaša odnosi se na biomehanički ispravno i djelotvorno izvođenje struktura gibanja. Tu su, dakle, bitne i motoričke sposobnosti koje osiguravaju učinkovito kretanje i korištenje svih kondicijskih sposobnosti.

Taktička priprema sportaša nastoji ih podučiti razvoju odnosno usavršavanju određenih sposobnosti i znanja nužnih za izvođenje pojedinih nogometnih situacija. Laički rečeno, cilj je predočiti određeni sustav i koncept igre.