Tko je uveo žuti i crveni karton u nogomet?

article image

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu i teško da postoji osoba koja nije čula za Messija, Ronalda, Modrića i ostatka ekipe. 

Nogomet seže još iz doba prapovijesti, no suvremeni nogomet, ovakav kakav ga mi znamo danas, potječe iz 19. stoljeća. Tijekom godina, uvodila su se i izmjenjivala brojna pravila, a od svih oni koja su uvedena u nogometni svijet, ni jedno nije bilo toliko utjecajno kao odluka o uvođenju žutih i crvenih kartona. Naime, kartoni su se dijelili u slučaju kršenja pravila igre, odnosno u slučaju preagresivnog ili neopreznog starta nogometaša na suigrača.

Način na koji su kartoni mijenjali samu igru odnosi se na činjenicu da nakon što je nogometaš zaradio žuti karton, mora biti puno oprezniji u rješavanju budućih problema i izazova s kojim će se susretati na igralištu. No, krenimo redom.

Priča o podjeli prvih kartona seže još iz daleke 1935. godine. Naime, opće je poznato da učitelji imaju razne uloge u svojoj profesiji, i to ne samo unutar učionica. Njihova je zadaća puno kompliciranija. U Engleskoj, državi u kojoj je sport oduvijek bio važan dio školskog programa, učitelji su često preuzimali ulogu suca. Kenneth George Aston je upravo to učinio u Essexu, 1935. godine. Upravo je bio napunio 20 godina, stoga je bio relativno nova pojava u svijetu obrazovanja. No, bez obzira na to, zamolili su ga da preuzme odgovornost za nogometnu utakmicu koja se trebala odigrati. Svi su bili zadovoljni njegovim suđenjem. Aston se s vremenom prekvalificirao za nogometnog suca te je dobio čast suditi na utakmici otvorenja Svjetskog kupa u Čileu 1962. godine. Zaista je sve kontrolirao besprijekorno i svi su bili impresionirani njegovom pojavom i odlukama.

Tada se rodila ideja o korištenju neutralno obojenih kartona, radi iskazivanja sučeve namjere. Naime, 1966. godine Aston je bio odgovoran za sve suce na Svjetskom kupu te godine. U četvrtfinalu je Engleska dočekala Argentinu. Nakon utakmice, novinari su naveli da je sudac Rudolf Kreitlein u par navrata upozoravao Bobbyja Charltona i njegova brata te da je s igrališta poslao Argentina Antonia Rattina. Tijekom utakmice sudac nije razjasnio svoju odluku, a menadžer Engleske zatražio je pojašnjenje od FIFA-e. Upravo taj incident potaknuo je Astona na razmišljanje kako sučeve odluke mogu biti jasnije i gledateljima i igračima. Kenneth je shvatio da bi crvena i žuta boja (poput boja na semaforu) izbjegle sve jezične barijere te da je njihova svrha jasna: žuta – zaustaviti se ako je sigurno te crvena – obavezno zaustavljanje. Odnosno, je li riječ o upozorenju ili izbacivanju s terena.

Astonova ideja urodila je plodom te su se žuti i crveni kartoni po prvi puta počeli koristiti već 1970. godine na Svjetskom kupu u Meksiku. Upotreba kartona proširila se i na ostale sportove, ali svaki ih je sport prilagođavao posebnom skupu pravila.