Svjetska i europska nogometna natjecanja

article image

Osim velikog broja domaćih nogometnih liga, svake se godine održavaju razna svjetska i europska natjecanja. Doduše, ne svake. Primjerice, svjetsko i europsko prvenstvo igraju se svake četiri, dok se UEFA Liga prvaka igra svake godine.

U narednih 6 točaka pokušat ćemo vam približiti najznačajnija svjetska i europska nogometna prvenstva za koja se uvijek traži karta više.

  1. Svjetsko prvenstvo u nogometu: nema većeg i prestižnijeg natjecanja od Svjetskog prvenstva. Europsko prvenstvo može imati raznolikije pobjednike. Liga prvaka možda može pružiti bolji nogomet. Međutim, nema tog nogometnog natjecanja koji bi se mogao usporediti sa Svjetskim prvenstvom. Svjetsko prvenstvo zasjenilo je i Ligu prvaka zbog ogromnog kulturnog i društvenog utjecaja koji donosi pobjeda. Ništa ne ujedinjuje narod poput proglašenja najboljeg na svijetu. Ekipe s najviše odigranih finala i naslova prvaka su Brazil (3 naslova u 7 finala), Njemačka (4 naslova u 8 finala) te Italija (4 naslova u 6 finala).
  2. UEFA Liga prvaka: Liga prvaka je najglamuroznije natjecanje nogometnih klubova na svijetu. Ovaj turnir okuplja najveće i najpoznatije nogometne ekipe. Kako je financijski utjecaj klupskog nogometa rastao, uspio je nadjačati svjetska natjecanja. Kada govorimo o kvaliteti igre, Liga prvaka je definitivno najbolje nogometno natjecanje. Najtrofejniji klub s najviše ligaškog naslova je Real Madrid (7), a slijedi ga Barcelona (4).
  3. Europsko prvenstvo: prvo Europsko nogometno prvenstvo održano je 1958. godine u Francuskoj. U proteklih 60 godina Europsko se prvenstvo etabliralo kao jedno od najuzbudljivijih nogometnih natjecanja. 14 turnira donijelo je čak 9 različitih pobjednika. No, Njemačka i Španjolska su najtrofejnije reprezentacije s po 3 osvojena naslova.
  4. Copa America: Copa America je najelitnije natjecanje na području Južne Amerike. Organizira se od davne 1916. godine, što ga čini najstarijim nogometnim natjecanjem reprezentacija. Na natjecanju sudjeluju zemlje članice CONMEBOL-a uključujući Meksiko i Kostariku.
  5. Copa Libertadores: Copa Libertadores je južnoamerički ekvivalent Lige prvaka. Trofej koji dobiva pobjednik najprestižnija je nagrada u južnoameričkom klupskom nogometnom natjecanju. Finale se emitira u gotovo 135 država širom svijeta.
  6. Konfederacijski kup: riječ je o međunarodnom natjecanju koje se održava svake 4 godine. Na turniru igraju pobjednici svih kontinentalnih natjecanja, svjetski prvak i domaćin.