Suradnja i komunikacija golmana i suigrača

article image

Suradnja je ključ uspjeha u bilo kojem sportu. Dobra komunikacija između golmana i ostalih suigrača neophodna je za učinkovitu obranu. Koordiniranje i usmjeravanje zadnje linije obrane ograničava protivnički napad i otežava stvaranje izglednih gol prilika. Međusobna komunikacija važna je i zbog održavanja koncentracije na visokoj razini tijekom svih 90 minuta igre.

Uloga golmana je fokusirati se na tijek igre, predvidjeti eventualne moguće situacije i prema tome pravovremeno reagirati. Dakle, golmanov stav, staloženost i smirenost mogu odrediti ishod cijele utakmice. Komunicirajući s obrambenim igračima, golman uveliko može spriječiti da se lopta nađe u njegovom jedanaestercu.

Obrambenim igračima je ponekad teško proučavati što se događa oko njih, budući da su cijelo vrijeme usredotočeni na loptu. Česte su izmjene napada i kontri, a kako bi pomogli obrambenim igračima da se pravilno postave te da se igra razvije u pravom smjeru, golmani su ti koji govore što i kako.

Izvrstan primjer međusobne suradnje i komunikacije između golmana i suigrača mogli smo vidjeti i na domaćoj utakmici između NK Vrboveca i Novigrada na kojoj su sreća, znanje i iskustvo bili na strani Vrboveca. Vratnice NK Vrboveca brani mladi Petar Jelavić koji je tijekom svih 90 minuta igre usmjeravao i vodio svoju ekipu.