Razlike između američkog i europskog nogometa

article image

Nogomet je zasigurno najpopularniji sport na cijelome svijetu. Svi znamo koliko smo oduševljeni kada započne Svjetsko prvenstvo. No, što je onda američki nogomet?

Nogomet je zapravo uobičajeni naziv za sve sportove kod kojih je cilj nogom udariti loptu za postizanje zgoditka. Izraz se, dakle, može primijeniti na bilo koji oblik nogometa. No, nama su najpoznatiji američki i europski nogomet.

U europskom nogometu na terenu postoje dvije ekipe od 11 igrača. Teren je određen linijama. Da bi se postigao zgoditak, igrači moraju utjerati loptu u gol suparničke ekipe. Lopta je okruglog oblika. Igrači se mogu služiti nogom, glavom ili torzom. U europskom nogometu samo vratari imaju pravo dirati loptu rukama, i to isključivo kada brane gol. Ako igrač vrati loptu golmanu, tad je golman ne smije dirati rukama. Kada govorimo o terenu, nogometno igralište trebalo bi biti između 100 i 110 metara dužine te između 65 i 75 metara širine. Teren je označen duljim graničnim linijama koje se zovu out linije. Iza gola naznačena je gol linija, dok središnja linija dijeli teren na dva dijela. Posebno je označen prostor od 16 metara od gola nazvan šesnaesterac. Unutar šesnaesterca označena je bijela točka udaljena 11 metara od gola te služi za izvođenje kaznenih udaraca. Utakmica europskog nogometa podijeljena je na dva poluvremena od kojih svaki traje 45 minuta. Na kraju svakog poluvremena igraju se produžetci od nekoliko minuta. 

Kada govorimo o američkom nogometu, iako je na terenu samo 11 igrača u svakoj ekipi, cjelokupni tim sastoji se od 45 igrača. Ekipa je podijeljena u tri skupine: napadači, obrambeni igrači i igrači odgovorni za izvođenje udaraca. Teren je dugačak oko 90 metara, a širok čak 140 metara. Poprečne linije se nalaze na svakih 10 metara po cijelom igralištu koje ukazuju na to koliko svaka ekipa mora prijeći do krajnje zone. U američkom nogometu postoje 4 načina na koje se može postići zgoditak:

  1. Polaganje odnosno touchdown: najznačajniji način poentiranja i donosi najveći broj poena. Polaganje se postiže unošenjem lopte u suparnički kraj zone, hvatanjem dodavanja ili hvatanjem ničije lopte na navedenom mjestu na terenu.
  2. Gol: igrači mogu u bilo kojem trenutku nogom uputiti loptu prema golu. Pogodak donosi 3 poena.
  3. Bod nakon polaganja: nakon polaganja lopta se postavlja na 10 metara od protivničkog kraja zone pri čemu napadač ima priliku pucati na gol.
  4. Sigurnost odnosno safety: ako je napadač srušen u svom kraju zone, protivnik osvaja 2 poena.

Utakmica američkog nogometa podijeljena je na 4 perioda od po 15 minuta. Neriješeni rezultat ukazuje na produžetke. I na kraju, ali ne manje važna razlika, lopta za američki nogomet je posebnog ovalnog oblika.

Premda na prvi pogled totalno različiti, europski i američki nogomet imaju određene sličnosti. No, bez obzira na to, cijeli svijet odbrojava dane do najprestižnijih natjecanja: Super Bowla i Svjetskog prvenstva.