Prvi nogometni klubovi u Hrvatskoj

article image

Prije nego što je nogomet stigao na područje Hrvatske, ondašnje dubrovačko plemstvo loptalo se po uzoru na talijanski calcio fiorentino, odnosno rani oblik nogometa koji je nastao u 16. stoljeću. Da ne bi izgledalo kako su sve ovo pusta nagađanja, postoje i dokazi o tome koji su isklesani na Crkvi sv. Roka koja je karakteristična po tome što je građena na prijelazu 15. u 16. stoljeće. Ipak, bilo je potrebno nešto više vremena da nogomet u pravom smislu riječi stigne u hrvatske krajeve. To se, točnije, dogodilo 1873. godine. Sve je počelo igrom slučaja kada su engleski mornari koji su bili usidreni u Rijeci sa sobom donijeli nogomet sa samo okvirnim pravilima.

7 godina kasnije odigrana je prva utakmica između Engleza i domaćih mladića. Utakmica se igrala u Županji. Nakon 12 godina Franjo Bučar je donio prvu nogometnu loptu iz Stockholma.

1893. godine slastičar iz poznate zagrebačke slastičarnice izmislio je naziv „nogomet“ i od onda se „nogomet“ igrao i u Hrvatskoj.

Najpoznatiji i najstariji hrvatski nogometni klub je Hrvatski akademski športski klub iliti HAŠK. Osnovan je u Zagrebu, 6.10.1903. godine. Za sve one koji ne znaju, HAŠK je preteča današnjeg Dinama. Domaće utakmice igrale su se na Maksimiru koji je u to vrijeme mogao primiti 50 tisuća navijača.

Zatim, idući nogometni klub koji je bio osnovan nakon HAŠK-a, točnije 1903. g., je Prvi nogometni i športski klub PNIŠK. Nakon svega 6 godina, PNIŠK je prestao postojati. Stoga je 1911. godine osnovan klub Građanski kojem je pristupio veći broj igrača PNIŠK-a.

No, valja spomenuti i ondašnji Ferijalni športski klub Segesta koji se također ubraja među prve nogometne klubove u Hrvatskoj. Osnovan je1906. godine. To je ujedno današnji HNK Segesta koji se trenutno natječe u 4 HNL.

Samo jednu godinu nakon osnivanja Segeste, u Podravini je osnovan prvi nogometni klub na tom području. Bio je to Đački nogometni klub Koprivnica. Vjerujemo da se ondašnjim gledateljima u pamćenje urezala prva utakmica koju je ovaj klub imao priliku igrati. Bilo je to protiv zagrebačkog HAŠK-a, a rezultat je bio 1-15.

Treba istaknuti i HNK Hajduk Split koji se također ubraja u najstarije nogometne klubove u Hrvatskoj, budući da je osnovan davne 1911. godine.