Prvi nogometni klubovi na svijetu

article image

Povijest najstarijih nogometnih klubova na svijetu omiljena je tema razgovora za sve zaljubljenike u ovaj sport. Pored legendarnih igrača, nogometnih stadiona i kabineta punih raznih trofeja, aktivno vrijeme nekog nogometnog kluba jedan je on najzanimljivijih aspekata njegova identiteta.

Najstariji nogometni klubovi datiraju iz vremena od 1850-ih i 1860-ih. Koji su to klubovi koji nose epitet prvih nogometnih klubova na svijetu, pročitajte u nastavku teksta.

7. Abingdon Town FC – 1870: nogometni klub sa sjedištem u Abingdonu u grofoviji Oxfordshire. Klub se počeo natjecati pod izvornim nazivom Abingdon FC. Sezone 1892-93 pridružio se Oxford & District ligi. Danas igra u ligi puno nižeg ranga.

6. Marlow FC – 1870.: pod vodstvom prvog kapetana Engleske, Cuthberta Ottawaya, nogometni klub Marlow postao je jedan od najpoznatijih sudionika FA kupa 1871.-72. Danas se Marlow FC natječe u Southern League Division One South & West, a svoje boje brani na stadionu Alfred Davis Memorial Ground.

5. Hallam FC – 1860.: nogometni klub Hallam osnovan je 3 godine prekasno da bi bio najstariji nogometni klub na svijetu, ali stadion ovog kluba, Sandygate Road, prepoznat je kao najstariji nogometni stadion na svijetu koji je još uvijek u funkciji. 

4. Melbourne University Football Club – 1859.: s obzirom na nepostojanje točnih podataka, ne zna se je li Melbourne University Football Club drugi ili treći najstariji nogometni klub u Australiji. Prva zabilježena utakmica ovog kluba održana je u lipnju 1859. godine, otprilike kad i prva utakmica nogometnog kluba Castlemaine.

3. Melbourne Football Club – 1858.: nogometni klub Melbourne je najstariji nogometni klub u Australiji i jedan je od klubova koji su osnovali australsku nogometnu ligu. Netom nakon osnivanja igrači su sastavili vlastita nogometna pravila koja su postala osnova australskog nogometa. 2008. godine nogometni klub proslavio je svoj 150. rođendan.

2. Cambridge University Association Football Club – 1857.: prema je riječ o jednom od najstarijih nogometnih klubova na svijetu, ne zna se točno je li osnovan 1856. ili 1857. godine. No, bez obzira na to, nogometni klub sveučilišta Cambridge je 2016. godine dobio posebnu nagradu National Football Museum.

1.Sheffield Football Club – 1857.: Sheffield Football Club je prvi nogometni klub na svijetu. Prije formiranja FA, prijašnji nogometni klubovi koristili su vlastita pravila, a pravila ovog nogometnog kluba postala su prva službena nogometna pravila. Osim toga, utjecala su i na pravila FA kupa.