Povijest nogometa

article image

Prvi poznati primjeri timske igre u kojoj su se igrači dodavali s loptom koja je zapravo bila od kamena pojavili su se u starim mezoameričkim kulturama prije više od 3000 godina. Prema postojećim izvorima, lopta je simbolizirala sunce, a kapetan ekipe koja je izgubila bio bi predan bogovima kao žrtva.

„Cuju“ je drevna kineska igra nogometa. Mogli bismo ju nazvati pretečom nogometa, budući da je cilj igre bio pogoditi loptom mrežu, i to bez korištenja ruku. Igra je prepoznata i od strane FIFA-e.

Kasniji dokazi upućuju na to da je nogomet zapravo razvijen u 12. stoljeću u Engleskoj. Iako je bila dopuštena igra rukama, navodi se da je to bio nogomet. Osim toga, taj rani oblik nogometa bio je puno grublji od današnjeg modernog načina igre. S obzirom na to da su rezultati igre ondašnjeg nogometa nanosili štetu pojedinim ekipama, njihovim gradovima, a čak i samim  igračima (smrt), nogomet je bio zabranjen nekoliko stoljeća. Tek se u 17. stoljeću ponovno zaigrao nogomet na ulicama Londona.

U početku se nogomet igrao samo između pojedinih škola, a kasnije i između tvrtki. S vremenom je došlo do kupovine igrača, a pravila su se i dalje često mijenjala.

1908. godine nogomet je prvi put postao dio Olimpijskih igara. Prvo svjetsko prvenstvo u nogometu odigrano je 1930. godine i tek se nakon toga nogomet na Olimpijskim igrama svrstao u najprestižnije turnire.   

Danas je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu i nema mjesta na kojem se ne igra!