Povijest kopački

article image

Kopačke su najvažniji dio nogomete opreme. Riječ je o posebno dizajniranim tenisicama osmišljenim tako da kramponi s potplata tenisice pomaže u prianjanju na podlogu tijekom igre.

Kao što su se razvijala nogometna pravila, nogometne lopte i dresovi, isto tako tijekom vremena razvijale su se i kopačke zahvaljujući razvoju tehnologije, ali i brojnim istraživanjima provedenim na tu temu.

Prve kopačke izrađene su davne 1525. godine po kraljevom naređenju (kralj Henri VIII.) Izradio ih Cornelius Johnson, kraljev postolar. Bile su puno teže od suvremenih kopački jer se za izradu koristila jaka i čvrsta koža. Osim toga, visina kopački bila je do gležnja. U to vrijeme cijena tih kopački iznosila je 4 šilinga, a ako uspoređujemo s današnjom vrijednosti, onda bi to bila vrijednost 100 funti.

Sve do 1890-ih godina i dalje se nisu koristile kopačke. Umjesto toga, igrači su nosili radne čizme. Zamislite kako je to onda bilo trčati u teškim i tvrdim radnim čizmama koje nisu bile dizajnirane za trčanje, a kamoli za napucavanje lopte. Zatim, čizme su obično imale ojačani prednji dio (kapicu), a to je gotovo uvijek dovodilo do ozljeda kad god je jedan igrač slučajno udario drugoga. Krampona još uvijek nije bilo na kopačkama.

Tek se nekoliko godina kasnije razmišljalo o postavljanju malih čavala na tenisice. Ubrzo nakon toga, radne čizme zamijenjene su kopačkama kako bi svaka ekipa pokazala svoje vještine i tehnike igranja najvažnije sporedne stvari na svijetu. Bez obzira na krampone, ove kopačke još uvijek su bile relativno teške. Dodatnih pola kilograma na nogu po suhom vremenu. Koliko su onda težile po kiši kad su se dobrano natopile?

Tek 50-ih godina prošlog stoljeća Adidas je osmislio kopačke s izmjenjivim čepovima koji su bili izrađeni od gume ili plastike. To je značilo da su igrači mogli mijenjati krampone ovisno o vremenskim prilikama. Kopačke su godinama dolazile samo u crnoj boji, a kasnije su vremenom i razvojem novih materijala i tehnika proizvodnje dizajneri počeli eksperimentirati s raznim bojama.

Osim toga, po završetku Drugog svjetskog rata mijenjao se i dizajn kopački. Postajale su lakše i fleksibilnije omogućujući veći raspon pokreta stopalom. Proizvođači su odustali od ideje o stvaranju kopački čija bi svrha bila isključivo zaštita te se usredotočili na izradu laganih i okretnih kopački koje će igračima omogućiti bolju kontrolu lopte i udarce na gol.

Danas postoji nebrojeno puno modela kopački koji se razlikuju ne samo po boji nego i po obliku, veličini, ali i kramponima. Potplat je dizajniran tako da bude što fleksibilniji i omogući bolje kretanje igrača.