Osnovna načela prehrane nogometaša

article image

Hrana i piće koju nogometaši konzumiraju prije i poslije utakmice utječe na kvalitetu njihovih sposobnosti i mogućnosti. Osim toga, pravilna prehrana pomaže im da ostanu zdravi. Svi nogometaši pomno trebaju odabrati hranu koja će im najviše koristiti.

No, svaki igrač je jedinka za sebe, stoga ne postoji niti jedan oblik prehrane koji će zadovoljiti potrebe svih nogometaša. Osim toga, individualne potrebe mijenjaju se iz sezone u sezonu, iz jednog u drugo godišnje doba.

Ipak, postoje određena načela prehrane kojih bi se trebali pridržavati svi nogometaši kako bi nastavili nizati uspjehe na terenima.

5 načela prehrane nogometaša

  1. Stalni unos proteina: hrana bogata proteinima važna je za izgradnju i regeneraciju mišića. Kako biste izgradili mišiće i ostali siti tijekom cijelog dana, sa svakim obrokom potrebno je unijeti barem šaku proteina. Isto to vrijedi i za nogometaše.
  2. Redovna konzumacija vode: održavanje hidratacije tijela iznimno je važno za kvalitetu nogometnih performansa, posebno u jako vrućim, gotovo neizdržljivim klimama.
  3. Započni dan s doručkom: doručak je najvažniji obrok u danu, stoga se nipošto ne smije preskakati. Nogometaši bi za doručak trebali jesti proteine, ugljikohidrate u obliku cjelovitih žitarica te povrće ili voće.
  4. Ne štedjeti na masti: masno je zdravo. Naravno ako je riječ o zdravim mastima koje se nalaze u jajima, lososu, maslinovom ulju, avokadu, tuni i brojnim drugim namirnicama.
  5. Ne zaboravi na užinu: ako nogometaši osjećaju glad između obroka, slobodni su pojesti neki zdravi desert, zdravu užinu kao što je voće, kruh od cjelovitih žitarica s maslacem od orašastih plodova, humus, šaku orašastih plodova ili nešto slično. Redovna užina opskrbit će nogometaša s još više energije, što je neophodno za dobru kondiciju i izvrsne nogometne sposobnosti.