O Petru Jelaviću

article image

Petar Jelavić je mladi perspektivni vratar seniorske nogometne ekipe NK Udarnik iz Kurilovca. Trenutno igra u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi, a vjerujemo da ćemo ga u bliskoj budućnosti vidjeti i u dresu nogometne reprezentacije.

Petar ima sve karakteristike dobrog vratara. S obzirom na to da je pozicija vratara zasigurno jedna od najzahtjevnijih i najstresnijih pozicija, barem ako se gleda sa psihološke strane jer su sve pogreške vratara jasno vidljive, Petar uspješno parira brojnim svjetskim vratarima. Staloženost i miran duh omogućuju mu pravovremeno reagiranje i spašavanje gol prilika. Iznimno dobro i uspješno procesuira stres ne dopuštajući da mu poremeti koncentraciju. Iz tog se razloga u svim situacijama Petar nosi jako dobro, s obzirom na njegove godine i proteklo iskustvo. A na tome mu mogu zavidjeti brojni njegovi kolege.

Pozicija vratara zahtijeva ravnotežu, dobru koordinaciju, agilnost i snažnu psihu čega kod Petra ni malo ne nedostaje.

Dobra moć čitanja i pregleda igre zasigurno su njegove najvažnije dodatne vrline zbog kojih je trenutno prvi vratar seniorske nogometne ekipe. 

Izvrsne komunikacijske vještine s ostalim igračima te sposobnost vizualizacije cijele situacije pomaže nogometnoj momčadi u ostvarivanju pobjeda i novih bodova.

Petar odlično igra nogom, često kao libero, uspješno iznoseći loptu izvan obrane te započinjući izgledne kontranapade za stvaranje idealne prilike za postizanje gola. Izvrsne tehničke sposobnosti, odnosno precizna, točna i pravovremena dodavanja čine ga najperspektivnijim vratarom.

Petar ne preže ni pred kaznenim udarcima. Dobre procjene kretanja lopte, izvrsne skakačke sposobnosti i uspješno baratanje loptom recept je za njegove stalne obrane kaznenih udaraca.

Petar Jelavić je uistinu mlada nada hrvatskog sporta te ima dobre predispozicije za daljnji razvoj i napredak svog talenta.