Nogometni stadioni – spoj arhitekture i nogometa kroz povijest

article image

Nogometne utakmice svakodnevno privlače sve veći broj zaljubljenika. Strast za navijanjem za omiljenu ekipu može se poistovjetiti sa strašću i uzbuđenjem svih igrača koji se nalaze na terenu.

Globalna sportska industrija vrijedi više od 600 milijardi dolara, stoga ne čudi činjenica da se jako puno novaca ulaže u izgradnju novih nogometnih stadiona. No, to nisu obični stadioni; to su impresivna zdanja koja nikoga neće ostaviti ravnodušnima.

Nogomet je sport koji ujedinjuje svijet. Razvoj novih tehnologija povećao je kvalitetu same igre, a mjesta održavanja utakmica postaju spomenici arhitekture u pravom smislu riječi.

Nogomet se igrao još u doba prapovijesti, a razvoj modernog nogometa potječe iz 19. stoljeća. Sve do onda, nogometni stadioni bili su zapravo igrališta u javnim parkovima. Tereni su bilo ograđeni ogradama kako bi navijači znali dokle smiju kročiti. Kako se povećavala popularnost nogometa, pojedine nogometne ekipe počele su koristiti privatno zemljište. Tako su brojne farme bile prenamijenjene u nogometne stadione.

Titulu najstarijeg nogometnog stadiona na svijetu ima Sandygate stadionu Engleskoj. Izgrađen je davne 1860. godine. Zatim slijedi nogometni stadion Field Mill koji je po prvi puta bio domaćin 1861. godine. Za razliku od Sandygate stadiona koji je tada mogao primiti samo 700 ljudi, ovaj ima čak 9186 mjesta!

Tek se 1980. godine na igrališta napokon počeo ugrađivati sustav odvodnje. No, svi su tereni zahtijevali veliku brigu oko održavanja kako bi teren ostao prikladan za igru.

S vremenom nogometni stadioni postajali su sve veći i veći, a broj navijača se udvostručavao, što se može zahvaliti brojnim novinama kao što veća razina sigurnosti, ali i zamjena stojećih mjesta za sjedeće.

U današnje vrijeme osnova za gradnju nogometnog stadiona je dakako moderna arhitektura. Svi smo mi svjedoci velebnim i monumentalnih zdanja na kojima se igraju finala svjetskih i europskih prvenstava. Primjerice, nogometni stadion Luzhniki u Moskvi redizajniran je 1956. godine, a osobitu popularnost stekao je tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine.

Osim dovoljno mjesta za navijače, velika se pažnja pridaje cjelokupnoj konstrukciji odnosno izgledu stadiona. Danas je većina stadiona barem djelomično natkrivena, a krase ih impozantne kupole.

Kao što smo ranije spomenuli, nogomet je puno više od igre, a nogometni stadioni su nesumnjivo spoj zavidne arhitekture i nogometa.