Nogometna pravila

article image

Nogomet je jedan od najstarijih sportova na svijetu. Osim toga, omiljen je i iznimno popularan među svim generacijama. Igra se u gotovo svim zemljama svijeta, a vrhunac međunarodnog nogometnog natjecanja zasigurno je Svjetsko prvenstvo koje se igra svake 4 godine. Od ostalih natjecanja svakako treba izdvojiti i Europska prvenstva, Copa América te Afrički kup nacija. Kao najjače europske nogometne lige navode se engleska, španjolska, talijanska i njemačka liga.

Da biste vi kao i svaki drugi zaljubljenik u ovaj sport mogli neometano uživati u vrhunskim dodavanjima i nogometnim vještinama, važno je poznavati sva pravila nogometa.

Nogometni teren

Nogometne utakmice igraju na se na prirodnim ili umjetnim terenima pravokutnog oblika. Uzdužna linija je duža od poprečne te iznosi između 90-120 metara. Širina terena broji između 45 i 90 metara. Točno su propisane dužine terena za međunarodne utakmice i iznose: 100-110 metara dužine te 64-75 metara širine.

Nogometni teren središnjom je linijom podijeljen na dva dijela. Na 16 metara od gola linijom je omeđen šesnaesterac odnosno prostor u kojem golman ili vratar smije dirati loptu rukama. Unutar 16-erca označena je bijela točka za izvođenje kaznenih udaraca. Kutevi terena označeni su zastavicama te označavaju razliku između kornera ili auta. Korner označava prijelaz lopte po zemlji li po zraku iza poprečne gol linije, dok su uzdužne linije ujedno aut linije. Obje linije, dakle, označavaju da je lopta van igre. Korner se izvodi nogom iz samog ugla omeđenog polukružnom linijom, dok se aut izvodi nogom.

Osnovna nogometna pravila

  • Nogomet se igra između dvije ekipe od 11 igrača.  
  • Svaka ekipa ima može napraviti 3 zamjene u cijeloj utakmici, a o zamjeni moraju biti obaviješteni sudci.
  • Na svakoj utakmici mora biti jedan glavni i dva pomoćna odnosno linijska sudca.
  • Jedino vratar smije dirati loptu rukama i to u prostoru 16-erca. Ako mu suigrač namjerno dodaje loptu, vratar je ne smije igrati rukama.
  • Utakmica se igra u dva poluvremena u trajanju od 45 minuta + sučeva nadoknada. Ovisno o vrsti natjecanja, nakon isteka sučeve nadoknade igraju se produžetci ili se izvode kazneni udarci s 11 metara.
  • Odmor između 2 poluvremena traje 15 minuta.
  • Cilj igre je postići više golova od protivničke ekipe pri čemu se igrači služe glavom, nogom i torzom.
  • Svako nesportsko ponašanje kažnjava se izravnim slobodnim udarcem, indirektnim slobodnim udarcem, prekršajem koji se sankcionira crvenim ili žutim kartonom te kaznenim udarcem.
  • Žuti karton predstavlja upozorenje igraču zbog kršenja pravila igre ili nesportskog ponašanja, dok se crvenim kartonom igrač u potpunosti isključuje iz igre.