Nogometna pravila – Trajanje utakmice, početak i nastavak igre

article image

Trajanje utakmice

Nogometna utakmica traje sveukupno 90 minuta. Podijeljena je na dva poluvremena; svaki, dakle traje 45 minuta. Važno je napomenuti da na kraju svakog poluvremena sudac odlučuje o tome hoće li biti kakve nadoknade do sada izgubljenog vremena ili neće. Obično bude riječ o nadoknadama između 1-3 minute, ovisno o zaustavljanju igre tijekom redovnih 45 odnosno 90 minuta. Glavni razlozi prekida igre su ozljede, prekršaji i slično.

Kada je riječ o nekim prestižnijim natjecanjima poput svjetskog ili europskog prvenstva, osim sučeve nadoknade, igraju se i produžetci, a zatim i penali, ako je rezultat još uvijek izjednačen.

Tijekom dva poluvremena igrači imaju 15 minuta odmora.

Početak i nastavak igre

Utakmica započinje izvođenjem lopte sa središta odnosno s centra igrališta. Znak za početni udarac daje glavni sudac. Početni udarac izvodi se, osim na početku utakmice, i nakon postignutog pogotka, zatim na početku drugog poluvremena te na početku produžetaka.

Koja će ekipa imati loptu na početku utakmice ovisi o bacanju novčića; to je uobičajena metoda odlučivanja o stranama igrališta i o posjedu lopte tijekom izvođenja početnog udarca na početku utakmice. Ekipa koja je dobila u bacanju novčića odabire stranu na kojoj želi igrati, a ekipi koja je izgubila dodjeljuje se početni udarac. To znači da će na početku drugog poluvremena početni udarac imati ekipa koja je dobila bacanje novčića prije početka utakmice.

Početni udarac izvodi se sa središta terena, točnije iz malog kruga. Igrači koji imaju loptu moraju biti na svojoj polovici terena. Sve dok lopta nije izvedena, protivnički igrači moraju biti udaljeni najmanje 9.15 metara od lopte.

Postoje situacije kada je početni udarac krivo izveden: ako se igrači ne nalaze u svojoj polovici terena ili ako lopta nije prešla protivničku stranu. Igrač koji izvodi početni udarac nema pravo dva puta dodirnuti loptu, nego samo jednom. U trenu kad je drugi igrač dodirnuo loptu, može slobodno s njom „krenuti u pohod“.

Nakon privremenog prekida igre, nastavak se označava spuštanjem lopte na travu i izvođenjem jednih od udaraca (izravni, neizravni udarac). Lopta se postavlja na ono mjesto na kojem je bila u trenutku kada je sudac prekinuo igru, osim u slučaju kada je lopta usmjerena prema vratima i otišla iznad ili pored gola. Tada će je golman staviti na liniju koja označava kazneni prostor i vratiti u igru.