Nogometna pravila – slobodni i kazneni udarci

article image

U nogometu postoji više vrsta slobodnih udaraca od kojih se svaki izvodi na svoj način. Postoje izravni i neizravni slobodni udarci koji se dosuđuju ekipi suprotnoj od one koja je skrivila prekršaj. Tijekom izvođenja bilo kojeg izravnog slobodnog udarca, ako lopta pređe gol liniju, priznaje se zgoditak.

Kada govorimo o neizravnom slobodnom udarcu označava ga sudac na način da će podići svoju ruku iznad glave i zadržati je u tom položaju sve dok:

  • igrač ne izvede udarac
  • lopta ne dodirne nekog igrača
  • lopta ne prijeđe linije koje označavaju teren

Gol se priznaje u sljedećim situacijama:

  • kada je igrač pri izvođenju izravnog udarca pogodio suparnički gol

U slučajevima kada je lopta prilikom izvođenja neizravnog udarca udarila u protivnička vrata, dosuđuje se udarac s vrata. Ako pro izvođenju neizravnog udarca lopta udari u vrata vlastite momčadi, dosuđuje se udarac iz kuta.

Osim ova dva, postoje još i slobodni udarci u i izvan kaznenog prostora. Slobodan udarac u kaznenom prostoru može biti izravan ili neizravan. Važno je napomenuti da svi igrači protivničkog tima moraju biti udaljeni barem 9,15 metara od lopte.

Slobodan udarac izvan kaznenog prostora također podrazumijeva poštivanje ranije navedenog pravila. Osim toga, udarac se izvodi s mjesta na kojem je igrač napravio prekršaj.

Kazneni udarci

Kazneni udarci dosuđuju se protiv ekipe koja je u vlastitom kaznenom prostoru napravila prekršaj za koji se dosuđuje izravni slobodni udarac. Za razliku od bilo kojeg drugog udarca, u ovom se slučaju lopta stavlja na bijelu točku i svi igrači osim, naravno, golmana i izvođača kaznenog udarca, moraju biti izvan kaznenog prostora.