Nogometna pravila – lopta u igri i van igre

article image

Dva osnovna stanja u nogometnoj utakmici su upravo ova: lopta u igri i van igre, a definira ih deveti zakon sveukupnih nogometnih pravila.

Lopta u igri

Lopta je u igri od samog početka utakmice pa do kraja poluvremena, osim u situacijama kada:

  • je lopta izašla van terena prešavši gol ili aut liniju cijelim svojim obujmom
  • sudac zaustavlja igru zbog dosuđivanja prekršaja
  • sudac zaustavlja igru jer je lopta postala neadekvatna za igranje

U slučaju da se loptom pogodi prečka, stativa, korner-zastavica ili sudac, ona i dalje ostaje u igri, ali mora biti zadovoljeno pravilo da su svi navedeni objekti unutar granica označenog nogometnog terena. Sve ovo vrijeme dok je lopta u igri, igrači je slobodno mogu napucavati, dodavati se i postizati golove.

Lopta izvan igre

Lopta je izvan igre kada prijeđe označene granice nogometnog terena ili ako sudac zbog prekršaja ili bilo kojeg drugog razloga zaustavi tijek utakmice. Igra se nastavlja prikladnim načinom koji ovisi o razlogu prekidanja. Lopta je „mrtva“ upravo u ovakvim situacijama, odnosno kada je izvan igre. U tom vremenu igrač ni ne smiju ometati protivnike kao ni zabijati golove.

Logički se da naslutiti da se prekršaji ne mogu dosuđivati ako je lopta izvan igre, ali sudac itekako može kazniti nogometaše, trenere ili bilo koga drugoga (fizioterapeute, pomoćne trenere…) ako smatra da je njegovo ponašanje nedolično i protiv svih pravila nogometa.