Nogometna lopta

article image

Nogomet je definitivno najpopularniji sport današnjice, stoga se proizvođači nogometnih lopti svakodnevno nameću s raznim inovacijama i unaprjeđenjima.

Iako su se nogometne lopte u prošlosti izrađivale od sintetike pričvršćene oko gumenog ili životinjskog mjehura, danas su njezine karakteristike točno definirane međunarodnim pravilima. Iako su i dalje poliuretan i polivinil klorid jedan od izbora za vanjsko oblaganje lopte, proizvođači istražuju nove materijale, ali i načine obrade kako bi lopta bila što prikladnija za igru. Naravno, sve u skladu s FIFA-inim pravilima.

Većina modernih nogometnih lopti sastoji se od 12 pravilnih peterokutnih i 20 pravilnih šesterokutnih ploča, premda uvijek postoje dopuštene iznimke. Unutrašnjost lopte ispunjena je lateksom ili butilnom gumom koja podržava udarce nogom. Vanjska strana lopte prekrivena je kožom ili sintetičkim materijalom. Sama površina lopte uglavnom je reljefna radi boljeg prianjanja na nogu. Ranije spomenute ploče su ručno ili strojno pričvršćeni. Kako bi se spriječilo upijanje vode, svaka lopta mora biti premazana odgovarajućim premazom. Veličina nogometne lopte ima promjer oko 22 cm. Ipak, važno je napomenuti da se dimenzije lopte razlikuju ovisno o vrsti natjecanja ili dobi nogometaša.