Najbolji golmani na svijetu

article image

Nekada davno pozicija golmana nije zauzimala preveliku važnost u razmišljanjima menadžera i nogometnih trenera. Iako je bilo važno imati dobrog golmana u svojim redovima, uvijek je bilo važnijih stvari kojima se trebalo baviti.

Golmani jednostavno u to vrijeme nisu nikako mogli doći na naslovnu stranicu. Tu su uvijek bili napadači, vezni igrači i stoperi. Bilo je, naravno, vrhunskih golmana svjetske klase, ali jednostavno, nije se previše vremena posvećivalo njima i važnosti koju predstavljaju za cijelu nogometnu ekipu.

Danas više nije takav slučaj. Raste svijest o tome da golmani imaju sve veću i važniju ulogu, osim stajanja na golu. Pravovremeno izlijetanje s gola, procjena trenutne igre, komunikacija sa svim igračima te staloženost i koncentracija tijekom svih 90 minuta igre ključne su karakteristike dobrog golmana. 

U nastavku teksta pročitajte našu listu najboljih golmana na svijetu.

6. Kasper Schmeichel, Leicester City

Tijekom posljednje dvije sezone Kasper Schmeichel pokušavao je dokazati kako može igrati poput svog oca, u što su sumnjali mnogi. Pravovremenim reakcijama, točnim ispucavanjima i skidanjem zihera bio je na pragu ostvarenja želja i ciljeva.

5. Iker Casillas, FC Porto

Što duže igra, i dalje nas ne prestaje impresionirati svojom igrom. Trenutno igra za FC Porto, a tražili su ga i brojni drugi klubovi.

4. Samir Handanovic, Inter

Handanović je dosta vremena proveo u sjeni Gianluigija Buffona. U jednom razgovoru je rekao da je sretan što je ostao ondje. Samir je u dobi od 34 godine dokaz da se i starog psa može naučiti novim trikovima. Zato će najmanje do 2021. igrati na San Sirou te kao kapetan predstavljati Inter Milan.

3. Gianluigi Buffon, Juventus

U zreloj dobi od 41 godine Gianluigi Buffon još uvijek se nalazi u top 5 najboljih golmana na svijetu. Izdržao je ogromni pritisak i test vremena igrajući svake sezone sve bolje i bolje.

2. Jan Oblak, Atletico Madrid

Jan Oblak, slovenski div koji predstavlja zavidnu prisutnost na gol liniji. Ima takve reflekse o kojima mnogi mogu samo sanjati. Atletico se može pohvaliti s najmanjim brojem primljenih golova u pretposljednjih nekoliko sezona, a to najviše mogu zahvaliti Janu Oblaku.  

  1. Manuel Neuer, Bayern Munich

Na samom vrhu liste nalazi se golman Bayerna iz Münchena, odnosno golman njemačke nogometne reprezentacije, Manuel Neuer. Jednostavno ga je nemoguće ne primijetiti na terenu jer je njegov stil igre uvelike pridonio ondašnjem načinu i razmišljanju o poziciji golmana. Neuer je gotovo čitavo desetljeće kralj svih golmana i nema znakova koji ukazuju na drugačije.