Kratka i zanimljiva povijest golmanskih rukavica

article image

Za tako relativno važan dio nogometne opreme, povijest rukavica prilično je sporna. Nije zabilježen neki evolucijski razvoj u skladu s njihovim razvojem, kao što je to slučaj s, recimo, dresom engleske reprezentacije i sl.

Prvi pokušaji izrade golmanskih rukavica zabilježeni su davne 1885. godine, kada je britanski proizvođač nogometne lopte William Sykes dobio patent za izradu kožnih rukavica. Njegove rukavice sadržavale su sloj indijske gume za zaštitu te radi stvaranja podebljanja na dlanovima. Kasnije je odlučio odbaciti svoju originalnu ideju i dizajn te se nije upustio u masovnu proizvodnju rukavica. To, međutim, nije spriječilo ostale da eksperimentiraju s drugim oblicima i materijalima za izradu rukavica.

Početkom 1900-ih godina golmani još uvijek nisu bili nosili rukavice. U postojećim pravilima o igri iz 1863. nije navedeno da ih golman mora obavezno imati. Ako su i nosili rukavice, to su bile vunene ili pak vrtlarske rukavice.

Onog prvog koga svijet pamti da je nosio rukavice bio je Argentinac Amadeo Carizzo. 1940-ih i 1950-ih, dok je branio za River Plate, Carizza je, dakle, bio prvi golman koji je nosio golmanske rukavice.

Sve do 1966. godine golmanske rukavice nisu bile dio obavezne nogometne opreme.

1970-ih godina započela je proizvodnja namjenskih golmanskih rukavica dizajniranih za ublažavanje udaraca. U isto vrijeme, vodilo se računa o tome da spriječe proklizavanje lopte kroz ruke. Do 1980-ih golmanske rukavice postale su osnovni dio nogometne opreme.

Tehnologija izrade golmanskih rukavica drastično je napredovala. Proizvođači su naveliko i naširoko počeli istraživati i upotpunjavati svoje dizajne, posebno u pogledu što boljeg hvata. Eksperimentirali su s frotir tkaninom, premazom koji se koristio za rekete za padel (vrsta tenisa) i lateks pjenom. Ubrzo su upravo ove zadnje, rukavice izrađene od lateks pjene, postale standard za izradu golmanskih rukavica. Ne samo da su rukavice bile izdržljivije i dugotrajnije nego i udobnije za nošenje.

Današnje moderne golmanske rukavice izrađene su od kvalitetnijih materijala. Osim toga, omogućavaju bolji hvat lopte, a bolje je osmišljena i zaštita prstiju. Golmani danas mogu birati kakve rukavice žele: rukavice s ravnim dlanom, rukavice s podebljanim dlanom, rukavice koje imaju zadebljanja na području jagodica prstiju, pripijene rukavice i slično. Kao i kod dizajna kopački, brojne inovacije u industriji proizvodnje golmanskih rukavica rezultirale su širokom paletom modela i stilova.