Pravila nogometa – igrači i oprema igrača

article image

Nogometna utakmica igra se između dvije momčadi od po 11 igrača. Jedan od tih igrača je vratar. Utakmica se može igrati ako svaki tim ima najmanje 7 igrača. Kada govorimo o zamjenama, maksimalan broj je 5 i to u okviru službenih FIFA natjecanja. Ako je riječ o muškim i ženskim utakmicama pri čemu igraju prve momčadi klubova seniorske reprezentacije, moguće su samo 3 zamjene.

Na drugim utakmicama A-reprezentacije može biti čak 6 zamjena. Važno je napomenuti da je moguć i veći broj zamjena, no samo pod sljedećim uvjetima:

  • da se ekipe dogovore oko točnog broja zamjene
  • da o tome obavijeste sudca prije početka utakmice

Ako jedan od ova dva uvjeta nije zadovoljen, dopušteno je 6 zamjena.

Povratne zamjene

Ponovno vraćanje zamijenjenih igrača u igru dopušteno je samo u mlađim kategorijama, veteranima i sl. i to uz odobrenje nacionalnog saveza.

Postupak zamjene

Sva imena zamjenskih igrača moraju prije utakmice biti predočena sudcu. Ni jedan zamjenski igrač nema pravo sudjelovati u igri sve dok nije imenovan. Zamjena se izvodi u prekidu igre. Trenutni igrač napušta teren po središnjoj liniji. Nakon što je ovaj napustio teren, sudac daje znak zamjenskom igraču da može sudjelovati u utakmici.

Zamjena vratara

Vratara može zamijeniti bilo koji igrač ako su o tome ranije obavijestili sudca te ako je zamjena obavljena u prekidu igre.

Oprema igrača

Najvažnije pravilo je da oprema mora biti sigurna za sve sudionike utakmice. Na tijelu se ne smije nositi nikakav nakit. Obaveznu opremu igrača čine dres, kratke hlačice, štucne (čarape), kostobrani, kopačke. Kada govorimo o bojama opreme, svaka se ekipa po tome pitanju mora razlikovati od druge, ali i od glavnog i pomoćnih sudaca. Boja vratareve opreme također se mora razlikovati od ostatka ekipe i sudačkog tima. Igrači mogu nositi i poddres, no on mora biti iste boje kao i dres. Identično je i s podgaćama; boja mora odgovarati glavnoj boji kratkih hlačica.

Dozvoljeno je nošenje pokrivala za glavu i rukavica koje moraju biti u crnoj boji. Važno je napomenuti da sve mora biti u skladu s profesionalnim izgledom opreme igrača. Pokrivalo za glavu ne smije biti pričvršćeno za majice, ne smije imati kojekakve izbočne elemente i mora biti bez kopčanja oko vrata.