Fizička priprema nogometaša

article image

Kako bi nogometaši mogli izdržati naporni tempo odigravanja svake utakmice, iznimno je važna njihova fizička priprema koja, dakako, ovisi o poziciji na kojoj nogometaš igra.

Tjelesna kondicija jedan je od najvažnijih aspekata dobre igre. Bez obzira na sposobnosti pojedinca, ako isti nije u dobroj fizičkoj spremi, njegova igra neće biti kvalitetna i potpuna. Golman ponekad ima posebne vježbe i pripreme te njegov kondicijski trening treba usmjeriti na razvoj eksplozivnosti i fleksibilnosti. 

Aerobna izdržljivost je bitna stavka svakog nogometaša. Oni konstantno moraju održavati visoki intenzitet i tempo tijekom 90-minutne igre. Druga važna komponenta fizičke pripreme nogometaša je anaerobna kondicija, odnosno sposobnost nogometaša da brzo i eksplozivno reagira u određenoj situaciji. Ovo se prvenstveno misli na sprinteve, odnosno pokušaje kontra napada. S obzirom na to da je riječ o sportu u kojem su česti naleti aktivnosti visokog intenziteta, iznimno je važno uključiti anaerobno vježbanje u redovnu fizičku pripremu nogometaša.

Agilnost i izvrsna kontrola lopte zahtijeva dobru koordinaciju nogu u laganom i brzom trku. U tu svrhu koriste se namjenske ljestve za agilnost koje pridonose razvoju brzine te agilnosti. S obzirom na to da je agilnost nogometaša povezana s brzinom i njegovom okretnosti, važno je izvoditi i pliometrijske vježbe koje u isto vrijeme treniraju eksplozivnost, izdržljivost te snagu i brzinu nogometaša. Osim toga, iste povećavaju i brzinu reagiranja, što je ključno u pojedinim situacijama na terenu.  

Fizička priprema golmana također igra veliku ulogu u ostvarivanju pozitivnog rezultata. Bez obzira na njegove fizičke karakteristike, ono po čemu se golmani razlikuju jesu njihove druge kvalitete i sposobnosti. Kao i kod ostalih igrača, ključ za uspjeh golmana leži u dobroj fizičkoj pripremi koja nikako ne isključuje pliometriju, odnosno trening snage i okretnosti.

Zatim, motorika je još jedan ključni faktor u razvoju i napretku golmana, kako u fizičkom, tako i u tehničkom smislu. Na kraju, ali ne manje važno, golman mora uspjeti održati visoku razinu koncentracije tijekom svih 90 minuta igre, kako bi sav onaj trud fizičke pripreme došao do izražaja. Osim toga, mora biti staloženog i mirnog duha, jer od toga polaze njegove procjene trenutne igre, na što se nadovezuje brzo i pravovremeno reagiranje te spašavanje izglednih gol prilika.

Petar Jelavić je mladi hrvatski golman koji već nekoliko godina uspješno brani vratnice brojnih klubova. Trenutno igra za NK Vrbovec iz grada Vrbovca. On je odgovoran i savjestan igrač pred kojim se, zahvaljujući napornom trudu i fizičkim pripremama, ukazuje blistava budućnost.