Fair Play

article image

Fair Play ili pravila ponašanja igre je FIFA-in program odnosno kodeks kojim se definiraju ponašanja na terenu ne samo nogometaša nego njihovih klubova te navijača. Cilj kodeksa je definirati sportsko ponašanje, spriječiti i sankcionirati sve oblike diskriminacije od kojih je najizraženija rasna diskriminacija.

To su takozvana nepisana pravila koja se odnose na:

  • Dostojnu pobjedu: nitko ne voli gubiti. Osjećaj pobjede je neopisiv. Ali, važno je pobijediti na pravi način. Bez obzira na tijek i kraj same igre, nikada ne treba podcjenjivati protivnika, izrugivati se ili na bilo koji nemoralan način odnositi prema njemu. Nema apsolutno ništa loše u slavlju s ostalim suigračima, ali na kraju igre Fair Play nalaže rukovanje s protivnicima.
  • Sportsko prihvaćanje poraza: treba znati kako prihvatiti poraz na pravi način. Sasvim je prirodno i ljudsko biti frustriran i ljut zbog ishoda igre, ali ne treba dopustiti da takve emocije prerastu u nedopušteno ponašanje. Čestitajte pobjedniku, a zatim se usredotočite na to kako poboljšati i pripremiti ekipu za sljedeću utakmicu.
  • Poštivanje sudaca: sudci su glavni i jedini odgovorni za odlučivanje o samom tijeku utakmice, tako da svi moraju poštivati njihove odluke. Ne samo nogometaši nego i njihovi treneri i ostatak klupe. Čak i ako mislite da je njihova odluka kriva, nikada nije dobro ulaziti u raspravu. To je protiv općenitih pravila igre i Fair Playa.
  • Igru bez nanošenja ozljeda: nogomet ponekad može biti žestok, osobito kada je riječ o prvenstvenim i ostalim važnim utakmicama. No, Fair Play podrazumijeva suzdržavanje od namjernog ozljeđivanja protivnika. Nepoštivanje pravila obično se sankcionira crvenim kartonom ili zabranom igranja iduće (jedne ili više) utakmica.
  • NE rasizmu: Fair Play ne dopušta rasizam niti u bilo kojem obliku. Vrijeđanje i omalovažavanje na bilo kojoj osnovi strogo se sankcionira. Dopustite da vaše nogometne vještine i znanje govore same za sebe.
  • Ponašanje navijača: navijači su tu da bodre ekipu pjevanjem, vikanjem, skandiranjem. Pozitivan utjecaj na tijek igre je zaista neminovan. No, važno je da ponašanje navijača bude u skladu s Fair Play igrom.
  • Simulacije tijekom igre: simuliranje prekršaja neprihvatljivo je u svakom pogledu i ono se također sankcionira. Fair Play koncept ja apsolutno protiv bilo kakvog oblika namještanja igre; bez obzira na to je li riječ o namještanju rezultata ili iznuđivanju prekršaja.